Hans og Katrine Sørensen

Kragenæs, den 19. oktober 2015

Aksel Sørensen – min farfar.

Jeg kan huske en del fra halvtresserne, hvor jeg ofte kom på besøg hos farfar og moster Anna hun var søster til min farmor der døde for mange får siden.

Andre børn havde en farfar og farmor – vi havde en farfar og moster Anna.

Farfar var forpagter på Stenmosegård i Ormeslev. Han  drev et blandet landbrug havde korn, roer og frøgræs samt tidlige kartofler. Der var køer, kalve og 2 heste. Grise havde han i 3 grisehuse. 

Farfar passede grisene, men var med i det hele med pasningen af landbruget. Der var 2 karle samt en pige de blev ansat for et halvt år af gangen. Når pigen eller karlen ville prøve en anden plads eller skulle i lære,  kontaktede farfar familier, hvor der var børn der lige var konfirmeret for at fæste dem, som karl eller pige.

Der var havde indbygget køleskab og fryser på Stenmosegård, det var noget særligt for en lille pige og var med til at rime af – det var en hel fest..

Jeg og mine søstre gik tit på besøg hos farfar, vi boede ca 2 km fra Stenmosegård, da vi blev ældre kunne vi cykle derop.

Da vor far Gerhardt døde i 1954 ,kørte vi tit med farfar, når vi skulle på familiebesøg i Jylland, i Himlingøje eller til ”Løverne” . Der var bare et problem at farfar godt kunne lide at spille kort og det kunne blive sent inden vi kom hjem, når der var kortspil.

Da vi blev ældre begyndte vi at hjælpe til i marken, vi samlede sten i zinkspande, var med til at tage kartofler op og senere med til at høste, stille korn op i traver. Vi lagde læs og tog fra i laden, når kornet blev kørt ind. Vi fik 10 kr. pr. dag og vi fik altid de 10 kr. inden vi tog hjem.

Når vi havde fødselsdag fik vi også 10 kr. i gave,

Flere år til jul fik vi stof til nye kjoler, som vi mor så syede til os.

Farfar ville gerne se familien og enten jul eller nytår var vi samlet på Stenmosegård. Farfar sad for bordenden og vi børnebørn sad efter alder på en bænk, men de små sad ved deres forældre.  Vi måtte selv vælge sodavand fra  en kasse i spisekammeret.

En gang i mellem var en besøg af ”Løverne” og andre af familien. Der var dækket langt spisebord med det fine stel og bestik fra ”sølv” skrinet. Der var kogekone, køkkenhjælp og pigen og en dame udefra bød mad rundt. Vi fik steg gerne noget man selv havde slagtet. Derefter fik vi henkogte pærer og syltede blommer. Til sidst kaffe. Alt foregik ved spisebordet. Der blev serveret øl og sodavand. Derefter gik mændene en tur i stalden og der blev taget af bordet og lavet klar til kortspil. Der var få damer der spillede kort. De damer der ikke spillede kort sad i en anden stue med deres håndarbejde. Jens Olsen fra Løve spillede ikke kort så han sad ved damerne. I løbet af aftenen blev der budt 1 øl eller 1 glas sodavand rundt. Inden gæsterne skulle hjem blev der serveret franskbrød snitter med pålæg og ost samt kaffe og te.

Først i tresserne blev Stenmosegård solgt, men farfar blev boende indtil ca 2 måneder før han døde. I august 1965 blev jeg gift med Henning (vi har lige holdt guldbryllup) og farfar var med til vort bryllup, men han holdt ikke tale, det gjorde han næsten altid, når der var lejlighed til det, men farfar var blevet en ældre herre.

Lige efter vort bryllup flyttede farfar til faster Asta i Himlingøje. Min mand Henning kørte farfar til faster Asta i hans egen bil, man mente det var det bedste at en der ikke kendte  farfar kørte ham den tur.

Ingrid Knudsen født i 1946 -Aksel Sørensens  1. barnebarn, min far hed Gerhardt søn af Aksel Sørensen